Grill elektryczny TKG COG 1050 CO z pewnością spodoba się wszystkim miłośnikom grillowania. Grillowanie, jak wiem, jest znacznie zdrowsze od smażenia, więc, na przykład, karkówka czy stek grillowany przy użyciu tego urządzenia będzie nie tylko zdrowszą alternatywą dla mięsa smażonego na patelni, ale również bardzo smaczną. Dlaczego? Oto recenzja TKG COG 1050 CO belgijskiej marki Kalorik.

Co można grillować w grillu elektrycznym TKG COG 1050 CO – recenzja

Odpowiedź jest bardzo zachęcająca: praktycznie wszystko! Test TKG COG 1050 CO przebiegał w taki sposób, że grillowałem wiele produktów, tych mięsnych, tych warzywnych, a także rybnych. Pieczywo również zostało poddane testom grillowania. Oto rezultaty!

Grillowanie mięs

Należałoby zacząć od tego, że mięso, bez względu na jego rodzaj, można grillować na dwa sposoby:

  • grillujemy w zamkniętym grillu;
  • grillujemy w otwartym grillu i zyskujemy więcej miejsca (dwie części grilla).

Pierwszy sposób pozwoli Ci grillować mięso z dwóch stron równocześnie, a więc nie trzeba się martwić przewracaniem sztuki mięsa, by równomiernie ją zgrillować. Drugi sposób jest równie atrakcyjny, ponieważ możemy grillować więcej sztuk mięsa równocześnie. Tworzy się wtedy sporych rozmiarów ruszt (jedna część grilla to powierzchnia grillująca następujących rozmiarów: 297 mm x 235 mm). Trzeba również dodać, że dzięki specjalnej powłoce antyadhezyjnej mięso nie ulega przypaleniu, a tłuszcz z tak tłustego mięsa, jak karkówka wieprzowa (bądź wołowa) nie osiądzie na powłoce grillującej. Zostanie on odprowadzony do specjalnego pojemnika, z którego później będzie można go usunąć.

Mięso grillowane w grillu elektrycznym TKC COG 1050 CO jest bardzo smaczne i soczyste. Nie traci składników odżywczych i nie nasiąka substancjami niezdrowymi, jak to ma miejsce w przypadku smażenia na patelni. W tym grillu elektrycznym zgrillujesz również mięso z ryby, a jego smak będzie zaskakujący!

Grillowanie warzyw – test TKG COG 1050 CO

Tak jak mięso, w grillu TKG COG 1050 CO przygotujemy również przepyszne warzywa. Możemy po prostu pokroić pomidory, cebulę, ogórki i ziemniaki i grillować je w ten sposób, ale urządzenie pozwoli nam również na przygotowanie przepysznych szaszłyków. Warzywa nie zostaną przypalone i nie stracą tak ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych, witamin i minerałów.

Grillowanie pieczywa

Grillowane pieczywo ma niezwykły smak, bez dwóch zdań. Przygotowywanie kanapek w urządzeniu również nie przedstawia żadnych trudności, ponieważ grill jest na tyle pojemny, że bez problemu zmieści wewnątrz nawet dość grubą kanapkę (tak jak i mięso lub inne produkty spożywcze). Panini, chleb (zwykły pszenny czy tostowy), bułeczki: z tym grillem każda potrawa się uda!

Cechy oraz estetyka grilla elektrycznego TKG CO 1050 CO i opinie innych użytkowników

Grill jest świetnym urządzeniem z wielu względów. Jest spory, posiada bezpieczne uchwyty z powłoki termoizolacyjnej, a dzięki specjalnym zawiasom radzi sobie również z grubymi sztukami mięsa czy pieczywa. Świetnie wygląda i pięknie prezentuje się w kuchni. Opinie o TKG COG 1050 CO marki Kalorik są w przeważającej części jedynie pozytywne i nie bez przyczyny: to świetne urządzenie, które pozwala na przygotowywanie niesamowicie smacznych posiłków każdego dnia! Smacznych i zdrowych!